Ce cărţi ale Editurii Nomina Lex apreciaţi mai mult ?
PUBLICITATE
A A A

Noi reglementari privind admiterea in avocatura din 2009

"La propunerea Ministerului Justitiei si a Uniunii Barourilor am stabilit ca examenul de intrare în avocatura se face în mod unitar dupa o tematica unitara, dupa o metodologie unica, desfasurate în centrele zonale, de obicei pe raza curtilor de apel, cu comisii stabilite de catre Uniunea Nationala a Barorurilor din România, astfel încât examenul de intrare în avocatura sa fie un examen foarte strict, în sensul în care în profesia de avocat vor intra doar aceia care sunt pregatiti în acest sens", a declarat Presedintele Comisiei Juridice, Toni Grebla.

In aceeasi ordine de idei, senatorul a mai spus ca singura forma de intrare în avocatura va fi pe baza examenului. "Toata lumea care doreste sa intre în avocatura poate sa o faca, însa numai pe baza unui examen. Exista o singura exceptie pentru judecatorii ÎCCJ, care, odata iesiti la pensie, pot sa practice si profesia de avocat", a mai spus Grebla.

El a explicat aceasta masura prin faptul ca pâna acum a existat "o intrare un pic fara control în profesie si multi avocati care nu îndeplinesc standardele de pregatire profesionala pentru a acorda asistenta juridica, calificata unor oameni".

Totodata, prin modificarile aduse la Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 159/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, s-a stabilit o modalitate de "pregatire profesionala continua" a avocatilor, precum si un sistem de control asupra acestui aspect. "Din trei, în trei ani organele de conducere a profesiei de avocat vor verifica daca fiecare avocat a urmat o forma de pregatire profesionala, fie în cadrul unui institut national care s-a înfiintat în acest sens, în cadrul altor forme reglementate în România cum ar fi masterate si asa mai departe, sau în cadrul Barorilor, caci fiecare barou trebuie sa îsi stabilieasca o modalitate, o metodologie, de a face în asa fel încât avocatii sa participe la pregatirea profesionala continua în cadrul barourilor", a aratat Grebla.

Tot Presedintele Comisiei Juridice a explicat ca "singura forma de organizare si de exercitare a profesiei de avocat este Uniunea Nationala a Barourilor din România". Alte activitati paralele sunt interzise de lege. "Ca noutate, portul ilegal al însemnelor de avocat, practicarea altor forme de organizare si de exercitare a atributiilor specifice avocatului reprezinta infractiune si se pedepseste cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amenda", a afirmat Toni Grebla.

 

 

 

A se vedea si:

- "Intrarea in avocatura se va face numai prin examen" - www.ziare.com

- "O aberatie votata in Comisia Juridica la legea avocaturii" - www.urbaniulian.ro

 

Comentarii

Alexandru

2009-07-01 19:38

Asta numai la noi se poate intampla! Oare nu vi se pare "ciudat" sa impui unor judecatori cu 20-30 de ani vechime ori unor procurori cu o vasta experienta in domeniu sa fie obligati sa dea examen de admitere in avocatura laolalta cu proaspetii absoventi de facultate! Cred ca ar trebui regandite aceste dispozitii legale...
 
eXTReMe Tracker