Ce cărţi ale Editurii Nomina Lex apreciaţi mai mult ?
PUBLICITATE
A A A
RSS

Stiri si Articole juridice

 • Admitere avocatura: Primirea prin examen unitar la nivel national

  Intr-un interviu acordat in 25 iunie 2009 celui mai important portal de informatie juridica din Romania - AvocatNet.ro, Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, dl. Avocat Dr. Gherghe Florea a adus in discutie si cateva refereri la organizarea viitorului examen pentru admiterea in profesie, precizând posibilitatea ca acesta să fie organizat la mijlocul lunii Septembrie 2009.

 • Concursul de admitere in barou va fi organizat in 15 centre din tara

  Potrivit avocatului Ionel Haşotti, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), spre deosebire de ceilalţi ani, concursul va fi organizat în 15 centre, corespunzătoare Curţilor de Apel din România. Un element de noutate este faptul că eventualele contestaţii vor fi soluţionate de o comisie naţională şi nu, ca în anii trecuţi, de comisiile organizate la nivelul fiecărui centru în parte.

 • Contractul de asigurare: Prezentarea cadrului legal

  Apariţia monedei, a schimburilor extinse între comunităţi, dezvoltarea comerţului şi a transporturilor a condus la necesitate unei protecţii sporite împotriva pericolelor crescânde  şi astfel la consolidarea asigurărilor  care îndeplinesc următoarele funcţii : compensarea pagubelor produse asiguraţilor; prevenirea şi combaterea pagubelor produse de calamităţi sau accidente; funcţia financiară, legată de constituirea fondului de asigurare (procedura de încasare a primelor, de constituire a rezervelor, a plasamentelor etc.).
  Toate aceste aspecte trebuiau integrate într-un cadru legal care să determine exact categoriile de asigurări obligatorii şi facultative, condiţiile încheierii contractelor etc.
  Reglementările specifice domeniului asigurări sunt grupate în prezent în mai multe acte normative. Astfel, activitatea de asigurare este reglementată în principal prin: Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România , modificată prin Legea nr. 304/2007 . Acest act normativ (Legea nr. 136/1995), structurat în şase capitole se ocupă de reglementarea contractului de asigurări de bunuri, de răspundere civilă şi de persoane.

 • Examen absolvire INPPA 16-21 martie 2009

  Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (INPPA) a anuntat ca examenul de absolvire a I.N.P.P.A. pentru cursanţii din anul de pregătire profesională iniţială 2008-2009 – seriile I, II şi III – se va organiza în perioada 16-21 martie 2009, conform repartizării pe grupe şi săli ce va fi afişată la avizierul Institutului.

  Sursa: www.inppa.ro 

 • Examen de DEFINITIVAT incepand cu 4 noiembrie 2009!

  UNBR a dat publicitatii Decizia nr. 98 din 28 august 2009 prin care se stabileşte data de 04 noiembrie 2009 ca dată de începere a examenului de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv.

 • Examenul de PRIMIRE in AVOCATURA - 9-13 septembrie 2009

  Potrivit Deciziei nr. 87 din 28 august 2009 a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), examenul de PRIMIRE IN PROFESIA DE AVOCAT - SESIUNEA SEPTEMBRIE 2009 se va desfasura astfel:

  Data:

  Ora începerii:

  Proba:

  Durata:

  09.09.2009

  9,00

  Drept civil

  4 ore

  10.09.2009

  9,00

  Drept procesual civil

  4 ore
   

  11.09.2009

  9,00

  Statutul profesional al avocatului şi exercitarea profesiei de avocat

  4 ore

  12.09.2009

  9,00

  Drept penal

  4 ore

  13.09.2009

  9,00

  Drept procesual penal

  4 ore

 • Noi modificări la Statutul Profesiei de Avocat

  Ţinând cont de împrejurarea că aplicarea O.U.G. nr. 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 impunea aplicarea imediată a unor măsuri organizatorice adecvate, UNBR a modificat corespunzător Statutul Profesiei de Avocat. Astfel, pe 21 februarie 2009, a fost adoptată Hotărârea nr. 449/2009 privind modificarea şi completarea Statutului profesiei de avocat.

 • Noi reglementari privind admiterea in avocatura din 2009

  Comisia Juridica a Senatului a dat aviz favorabil, cu mai multe amendamente, legii care modifica Statutul profesiei de avocat, între modificarile principale regasindu-se si o mai mare rigurozitate în organizarea examenelor de intrare în avocatura.

 • Noile coduri în vigoare din 2011?!

  Şeful Ministerului Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat miercuri - 25 februarie 2009, ca atat cele trei Coduri adoptate in sedinta de Guvern, cat si Codul civil, vor intra in Parlament, solicitandu-se procedura de urgenta. Noile Coduri juridice vor fi puse in aplicare cel mai probabil la 1 ianuarie 2011, pentru ca specialistii din domeniul juridic si opinia publica sa aiba timp pentru a cunoaste continutul acestora.

 • Sistemul decizional in cadrul Consiliului cf. Tratatului de la Lisabona

  Marea noutate în cadrul problematicii Consiliului adusă de Tratatul de la Lisabona este reprezentată de modul în care se desfăşoară procesul de decizie. Astfel, Consiliul va decide cu majoritate calificată, cu excepţia cazurilor în care tratatele prevăd o altă procedură, cum ar fi votul în unanimitate. În practică, odată cu intrarea în vigoare a acestui tratat, votul cu majoritate calificată va fi extins la numeroase domenii de acţiune. Astfel, procedura votului cu majoritate calificată va înlocui regula unanimităţii în numeroase domenii în care aceasta este aplicabilă în prezent. Se va realiza cea mai amplă extindere a majorităţii calificate operate până acum.
  Trecerea la majoritate calificată priveşte atât domenii tehnice, cât şi anumite subiecte aparţinând unor domenii foarte sensibile, precum controlul frontierelor, azilul sau migraţia. Alte domenii importante în care Tratatul stabileşte regula majorităţii calificate sunt: dreptul de stabilire; transporturile; politica spaţială; energie; sport; turism; protecţie civilă; cooperarea structurată permanentă în domeniul apărării.

 
eXTReMe Tracker